Stichting Fonds Huisartsen in Achterstandswijken Haaglanden

Film- en discussieavond 'Vluchtelingen'
1 december 2016 - terugblik

Donderdag 1 december jl. vond de jaarlijkse filmavond van Stichting FHA plaats. In december van elk jaar organiseren Stichting FHA en Haaglanden Medisch Centrum (HMC) ondersteund door de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (WDH) een film- en discussieavond voor huisartsen en specialisten, waarin aandacht wordt gegeven aan specifieke problemen van de groep patiënten die in een achterstandswijk woont. Dit jaar was de grote groep van asielzoekers in Nederland thema van de avond. 

De avond vond plaats in het Humanity House en was zoals altijd goed bezocht. Na een lekker buffet begon de avond met het vertonen van de film “Those who feel the fire burning”. Regisseur Morgan Knibbe reisde voor de opname van de film drie maanden af naar Griekenland en legde het leven voor illegale vluchtelingen in Zuid-Europa vast in een aangrijpende documentaire. Armoede, zelfkastijding, drugsgebruik, het is aan de orde van de dag in het leven van de illegale vluchteling. En die harde waarheid is precies waar regisseur Morgan Knibbe de kijker mee in het gezicht wil slaan. Want aan het eind van de film bestaat er geen twijfel meer: dit is een serieus probleem dat met de steeds maar groeiende stroom bootvluchtelingen meer een oplossing nodig heeft dan ooit. 

Na afloop was er gelegenheid voor vragen en discussie over de film met de regisseur Morgan Knibbe. Vervolgens gaf huisarts Evert Bloemen, tevens adviseur en trainer in het programma asielzoekers, vluchtelingen en gezondheid bij expertisecentrum Pharos een informatieve lezing over vluchtelingen en gezondheidszorg. U kunt deze presentatie hier downloaden. De avond werd om 22.00 uur met een gezellige borrel afgesloten. 

Ook in 2017 zal er weer een film- en discussieavond worden georganiseerd. Het onderwerp staat nog niet vast.