Stichting FHA verzendt regelmatig een nieuwsbrief om alle leden en inschrijvers op de hoogte te houden. U kunt deze nieuwsbrieven hier terug vinden.
In samenwerking met het Trimbos instituut zijn er materialen beschikbaar voor patienten met beperkte gezondheidsvaardigheden die gestopt zijn met roken of willen stoppen.
Visitekaartjes zijn gratis te bestellen: visitekaartjes
Flyers voor op het wachtkamerscherm:
En een overzicht van succesvolle interventies
Stoppen met roken interventies voor mensen met een lagere SES
Pharos heeft in een overzichtelijk document al het voorlichtingsmateriaal verzameld voor patienten, cliënten en ouders. Vanuit het document is de gewenste informatie te downloaden.
Het is gerubriceerd naar informatie over Corona, gezondheid in het algemeen, geestelijke gezondheid, leefstijl, zwangerschap en opvoeding. De informatie over Corona wordt regelematig vernieuwd.
Nederland is heel anders georganiseerd dan Eritrea en de manier van omgaan met elkaar is anders. Deze handreiking geeft uitgebreid advies en tips voor begeleiding van Eritrese vluchtingen met psychische klachten.
De migrantenpolikliniek van het Alzheimercentrum Erasmus MC heeft in samenwerking met Pharos een beeldverhaal ontwikkeld over een bezoek aan de geheugenpoli bij het vermoeden van dementie. Het beeldverhaal legt op eenvoudige wijze uit hoe het onderzoek plaatsvindt en bereidt mensen voor op hun bezoek aan de geheugenpoli. Het beeldverhaal is hier te downloaden:
Een laagdrempelig, praktijkondersteunend boek bedoeld voor een brede groep hulpverleners die binnen en buiten de gezondheidszorg in gesprek willen over cultuur en context van hulpvrager.
Adviezen voor de implementatie van de NHG-Standaard SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) bij patiënten met een migrantenachtergrond. Met o.a. adviezen, tips en voorbeeldzinnen gericht op het uitvragen van psychosociale factoren, het uitleggen van SOLK en het verwijzen naar andere zorgverleners.
Gratis te downloaden en bestelbaar in hardcopy via Pharos.nl (webshop)
Voor professionals in het sociale domein is het belangrijk dat zij een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid niet alleen bij kinderen en jongeren, maar ook bij (jong)volwassenen, zo vroeg mogelijk herkennen om overvraging te voorkomen. Deze handreiking beschrijft de mogelijkheden voor vroegsignalering van een LVB/zwakbegaafdheid.
Voor artsen en verpleegkundigen die te maken hebben met palliatieve zorg aan mensen met een niet-westerse achtergrond.
Is de communicatie in uw praktijk begrijpelijk voor al uw patiënten?
Wij hebben een aantal folders gemaakt voor anderstaligen. De categorieën zijn onder andere: hoesten, hoofdpijn, hyperventilatie, keelpijn. De folders zijn beschikbaar in 12 verschillende talen.
Een op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert.
Stichting FHA helpt huisartsen zorg meer aan de buurt te koppelen, het aanbod in de buurt beter te leren kennen en samenwerking rondom bepaalde onderwerpen op te zetten. In een drukke praktijk heeft een huisarts niet de tijd om uit te zoeken waar een patiënt andere mensen kan ontmoeten of hulp kan vragen bij schulden.
Sociale wijkteams (SWT) zijn het aanspreekpunt voor zorg, ondersteuning en activering van kwetsbare burgers met meervoudige problemen. Vanuit een integrale aanpak kijken de wijkteams wat bewoners zelf kunnen en waar hulp nodig is.
Het wachtkamerscherm in de huisartsenpraktijk is een goed kanaal om patiënten te informeren over de belangrijkste praktijkinformatie, leefstijladviezen en de meest voorkomende ziekten en aandoeningen.
Stichting FHA heeft in de loop van de afgelopen jaren zes themafilms laten produceren.De films zijn circa vijf minuten lang en behandelen verschillende onderwerpen zoals 'Preconceptie Adviezen' en 'Huisartsenzorg buiten kantooruren' en 'Therapietrouw bij diabetes'.